събота, 25 февруари 2012 г.

Сирни заговезни /Прошката/


Заговезни (тогава се яде за последно месо и колбаси).
Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни е вторият етап от Великите пости. На този ден се прави взаимно опрощаване на греховете като се иска и се получава прошка от семейството, близки, роднини, познати.
Смисълът на тази прошка е заложен в твърдението, че на всеки един от нас се случва неволно или без да иска да нараним или нагрубим околните.
За нас това може да не е било с цел да ги нараним, за да ги накараме нарочно да страдат, но така се е получило.
Затова Христос е препоръчал, а Църквата е наложила поне един ден в годината всички да се замислим върху нашите постъпки и отношение към близките хора. В миналото на Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни искането на прошка е било цял ритуал. По-младите са целували ръка на по-възрастните, молели са да им бъдат простени всички волни и неволни грешки. Младите семейства са посещавали своите кумове и отново са искали прошка.
Психолозите казват, че когато човек получи прошка или опрощение, успява по-спокойно да продължи своя живот напред. Изчиства се от онези мисли, които дълбаят и терзаят неговата душа.
Така взаимно опростени млади и стари са започвали вече строгия пост в продължение на 7 седмици. Пост означава да не се яде никаква месна храна и животински продукти (млечни и яйца). Не употребяват алкохол, не пушат, не правят секс. Не  вдигат сватби.
Великият пост преминава във възможно най-дълбоко смирение и обръщане към себе си и своята съдба.
Но в Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни, след като се опростят, хората сядат на празнична трапеза. Там има баница, питка, постни ястия. Варени яйца и халва.
На този ден се връзват късчета халва на червени конци и сварени яйца, а
децата се опитват да ги хванат само с уста. Това истинско забавление се нарича хамкане. Който успее да ги хване с уста ще бъде здрав и щастлив през цялата година.
В Габрово на Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни семействата отиват да посетят своите кумове. Носят торта. Тази традиция не се спазва в никой друг район на България. Пак в Габрово се прави карнавал, наречен Олелийня.


                                        http://youtu.be/UTQbKN4M6lM

Няма коментари:

Публикуване на коментар